دانه کولا چیست و چه خواصی دارد؟
آجیل دانه کولا در واقع میوه درخت کولا (با نام علمی Cola acuminata و Cola nitida) و بومی غرب آفریقا می باشد.
درخت کولا، از درختان همیشه سبز مناطق گرمسیری آفریقاست که 18 متر رشد می کند، میوه ی آن ستاره ای شکل است و درون آن حدود 2 تا 5 دانه کولا قرار دارد.
دانه کولا به اندازه ی یک شاه بلوط بوده، عطر و طعم تلخی دارد و حاوی مقادیر بالایی کافئین، تئوبرومین، تئوفیلین ها، تانیک اسید، قند، آب و سلولز است.
فواید دارویی و درمانی دانه کولا برای سلامتی
1. لاغری و کاهش وزن
مقادیر بالای کافئین موجود در دانه کولا به افزایش متابولیسم بدن کمک کرده و ممکن است باعث لاغری و کاهش وزن شود.
همچنین دانه کولا باعث افزایش متابولیسم بدن در افرادی که متابولیسم پایینی دارند (بیماری گریوز و سندرم کوشینگ)، می شود.
2. معده و دستگاه گوارش
پودر دانه کولا و عصاره ی آن با افزایش تولید اسید معده و آنزیم های گوارشی به بهبود هضم غذا کمک کرده و باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش می شوند.
3. افزایش گردش خون در بدن
کافئین و تئوبرومین موجود در دانـه کولا باعث افزایش ضربان قلب شده و در نتیجه گردش خون را در بدن بهبود می بخشد.
4. افزایش انرژی بدن
عصاره کولا به طور طبیعی سیستم عصبی مرکزی را تحریک می کند که ممکن است باعث هشیاری و افزایش سطح انرژی بدن شود.
5. ضد میکروب طبیعی
یک مطالعه نشان می دهد که استفاده از عصاره دانه کولا می تواند رشد باکتری های مضر را متوقف کند.
6. سرطان پروستات
تحقیقات اولیه نشان می دهد که فیتواستروژن های موجود در دانه کولا ممکن است باعث نابودی سلول های سرطانی و کاهش رشد تومور در سرطان پروستات شوند.
7. میگرن
کافئین و تئوبرومین موجود در دانـه کولا به افزایش رگ های خونی در مغز کمک می کنند و باعث کاهش درد ناشی از سردرد های میگرنی می شوند.
8. آسم
کافئین موجود در دانه کولا به باز شدن راه های تنفسی کمک کرده و باعث پیشگیری و درمان بیماری های تنفسی مانند آسم می شود.
خواص دانه کولا در طب سنتی
در طب سنتی از دانه کولا برای کاهش خستگی مفرط، لاغری و کاهش وزن، افزایش انرژی بدن و درمان عفونت، بیماری های پوستی، درد دندان، تهوع حاملگی، سردرد، افسردگی، افزایش میل جنسی، سرفه و آسم، یبوست و بیماری های چشمی استفاده می شود؛
عوارض و مضرات دانه کولا
مسمومیت
زیاده روی در مصرف دانه کولا به دلیل مقادیر بالای کافئین که دارد می تواند باعث تحریک سیستم عصبی مرکزی، بی خوابی، نگرانی، سردرد و سرگیجه، تکرر ادرار، سوزش سردل، ناراحتی معده و افزایش فشار خون شود.
دوران بارداری و شیردهی
عصاره کولا حاوی مقادیر بالای کافئین می باشد به همین دلیل متخصصان توصیه می کنند که زنان باردار و شیرده از مصرف آن جدا اجتناب کنند.
چه کسانی نباید از دانه های کولا استفاده کنند؟
متخصصان توصیه می کنند که افراد مبتلا به اضطراب شدید، بیماری های قلبی و عروقی، دیابت، اسهال، فشار خون بالا، سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و پوکی استخوان بهتر است که از مصرف دانـه کولا اجتناب کنند.
طریقه مصرف دانه کولا
در کشور های غرب آفریقا، دانه های کولا را برای تامین کافئین مورد نیاز روزانه خود می جوند. (هر دانـه کولا حاوی کافئینی بیشتر از دو فنجان بزرگ قهوه آمریکایی است.)
عصاره دانـه کولا را به عنوان طعم دهنده برای تهیه انواع نوشیدنی ها از جمله کوکا کولا، پپسی کولا و نوشیدنی های انرژی زا استفاده می کنند.
عصاره دانـه کولا را برای تهیه دارو های داروهای کاهش وزن، ضد استروئید ها و مکمل های گیاهی به کار می برند.