در این مطلب از سایت پی جو به بررسی گیاه یونجه در طب سنتی و هر آنچه نیاز هست در خصوص خواص و کاربردهای این گیاه دارویی بدانید می پردازیم.
خواص درمانی گیاه یونجه در طب سنتی
مجله سلامت پی جو - یونجه از جمله گیاهانی است که دارای خصوصیات بیشماری میباشد، اما متأسفانه بسیاری از افراد آن را به عنوان یک منبع تغذیه برای حیوانات چهارپا میشناسند و ارزشهای دیگر آن را نادیده میگیرند. واقعیت این است که یونجه یکی از گیاهانی است که برای تمام موجودات زنده ارزشمند است و میتواند در درمان و پیشگیری از بسیاری از بیماریها مؤثر باشد.
این گیاه منحصر به فرد قادر است اثرات درمانی فراوانی داشته باشد و حتی میتواند از بروز بیماریهای مختلف جلوگیری کند؛ بنابراین، نباید یونجه را تنها به عنوان یک منبع تغذیه برای چهارپایان در نظر گرفت؛ بلکه باید ارزشهای دارویی و پیشگیریای آن را هم به خوبی مورد توجه قرار داد. در این مطلب، به بررسی خواص درمانی یونجه در طب سنتی میپردازیم و با این گیاه شگفتانگیز بیشتر آشنا میشویم.
ترکیبات شیمیایی گیاه یونجه
ترکیبات شیمیایی گیاه یونجه به دو صورت مختلف بر حسب مرحله رشدی که در آن گیاه تجزیه میشود، متغیر است. در گیاه جوان (قبل از گل دادن)، مقادیر پروتئین بیشتر از زمان آغاز گل دادن است، در حالی که مواد سلولزی و هیدراتهای کربنی کمتر از زمان گل دادن میباشد. این تفاوتها نشاندهنده فرایند تجزیه و تولید مواد مختلف در طول دوره رشد گیاه است.
در یونجه، میتوان مجموعهای از آنزیمها را یافت که به عنوان اینورتاز و پکتیناز شناخته میشوند. این آنزیمها در فرآیندهای مختلفی از جمله تجزیه مواد غذایی و فعالیتهای سلولی مورد استفاده قرار میگیرند.
به طور کلی، یونجه حاوی حدود 20 درصد پروتئین است و همچنین دارای هیدراتهای کربن، دیاستازها، ساپونین (که اثرات عطسهآور دارند)، ستنها، دو ماده رنگی، اسید فسفریک و ویتامینهای مختلف میباشد. همچنین، در خاکستر یونجه، مقادیر معقولی از آهک، پتاسیم، اسید فسفریک، مقادیر کمی منیزیم و آهن و به مقدار جزئی آرسنیک و سیلیسیم وجود دارد.
همچنین اگر شما به حوزه طب سنتی علاقه دارید، شما می توانید در سایت پی جو در بخش "دانستنی های طب سنتی" در خصوص انواع داروهای گیاهی و کاربردهای آنها اطلاعات کامل و جامعی کسب کنید.
خواص گیاه یونجه
از جمله خواص برجسته یونجه در طب سنتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش خطر سرطان
جوانه گیاه یونجه به عنوان یک منبع غنی از آنتی اکسیدانها معرفی شده است که میتواند به کاهش رادیکالهای آزاد بدن کمک کند و در نتیجه، خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان را به طور معنیداری کاهش دهد. تحقیقات نشان دادهاند که موادی همچون "ایزوفلاونها" و "فیتواستروژنها" که در جوانه یونجه وجود دارند، عملکرد مشابه استروژن انسانی را دارند و میتوانند در درمان سرطان سینه مؤثر باشند و از مرگ و میر ناشی از این بیماری جلوگیری کنند. این نتایج نشان میدهند که مصرف جوانه یونجه میتواند به عنوان یکی از روشهای پیشگیری و درمان سرطان مورد استفاده قرار گیرد.
بهبود عملکرد قلب
گیاه یونجه به عنوان یکی از گیاهانی که میتواند به بهبود عملکرد قلب کمک کند، شناخته شده است. تصلب شراین از جمله عوامل اصلی بروز بیماریهای قلبی است و جوانه یونجه میتواند در بهبود این وضعیت مؤثر باشد. آنتیاکسیدانهای موجود در جوانه یونجه دارای خواص ضد التهابی هستند که میتوانند به کاهش تصلب شراین کمک کنند و در نتیجه، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهند.
علاوه بر این، فشار خون بالا نیز یکی از عوامل مهم در بروز سکته قلبی و مغزی است. یونجه به عنوان یک گیاه دارویی میتواند به کاهش فشار خون بالا کمک کند و به عنوان یک رقیقکننده طبیعی خون شناخته میشود؛ بنابراین، مصرف جوانه یونجه میتواند به عنوان یک استراتژی مؤثر در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی و حفظ سلامتی قلب و عروق مورد استفاده قرار گیرد.
تقویت سیستم گوارشی
جوانه یونجه به عنوان یک منبع غنی از فیبر و آنزیمها شناخته شده است که میتواند به بهبود عملکرد سیستم گوارشی کمک کند. فیبر موجود در جوانه یونجه میتواند در بهبود هضم غذا و رفع مشکلات معده مؤثر باشد، از جمله کمک به درمان زخم معده، ورم معده، نفخ، سوءهاضمه و حلالت تهوع. علاوه بر این، فیبر موجود در این گیاه میتواند برای درمان یبوست مزمن بسیار مفید باشد.
همچنین، جوانه یونجه به عنوان یک دیورتیک طبیعی شناخته میشود که میتواند با افزایش ادرار و دفع سموم بدن، در درمان عفونتهای ادراری و مثانه نیز کمک کند؛ بنابراین، مصرف جوانه یونجه میتواند به عنوان یک راهکار طبیعی و مؤثر در بهبود سلامتی سیستم گوارشی و مقابله با مشکلات معده و مشکلات گوارشی دیگر مورد استفاده قرار گیرد.
کنترل قند خون
جوانه گیاه یونجه به عنوان یک منبع طبیعی از فیبر و دیورتیک معروف است و از این رو میتواند به کنترل قند خون کمک کند. این گیاه میتواند با جلوگیری از افزایش قند خون و کنترل میزان قند در بدن، برای افراد مبتلا به دیابت مفید باشد. افرادی که دارای دیابت هستند میتوانند جوانه یونجه را به رژیم غذایی خود اضافه کنند، اما قبل از این کار، بهتر است با پزشک خود مشورت کنند تا میزان مصرف مناسب را تعیین کنند و اطمینان حاصل کنند که استفاده از آن با سایر داروها یا رژیم درمانی شان تداخل ندارد.
همچنین، مصرف مداوم جوانه یونجه میتواند از بروز دیابت نوع دوم پیشگیری کند، اما این موضوع نیازمند تحقیقات بیشتری است و بهتر است از راهنمایی پزشک خود در این زمینه استفاده کنید.
علاوه بر موارد ذکر شده، یونجه در طب سنتی برای درمان بیماریهای دیگری مانند کمخونی، پوکی استخوان، آرتروز، رماتیسم، مشکلات کبدی و کلیوی و مشکلات پوستی نیز استفاده میشود.
نحوه مصرف گیاه یونجه در طب سنتی
یونجه به صورتهای مختلفی در طب سنتی مصرف میشود، از جمله:
شربت یونجه
برای تهیه شربت یونجه، ابتدا 300 گرم یونجه خشک را در یک لیتر آب میجوشانید تا حجم آب به نصف کاهش یابد. سپس آب جوشیده را از روی حرارت برمیدارید و آن را با استفاده از فیلتر یا کف دیگ، صاف میکنید. سپس به این مخلوط 900 گرم قند یا شکر اضافه کرده و خوب مخلوط میکنید تا قند یا شکر به طور کامل حل شود.
حالا شربت یونجه آماده است و میتوانید روزانه 200 تا 300 گرم از آن را مصرف کنید. این شربت را میتوانید به عنوان یک نوشیدنی مفید و خوشمزه در طول روز استفاده کنید.
روش ترک اعتیاد با گیاه یونجه
روش ترک اعتیاد با استفاده از گیاه یونجه در پزشکی سنتی ایران به این صورت بود که از تعفن یونجه، افسنتین و گیاهان دیگر استفاده میشد تا معتاد نسبت به ماده مورد اعتیادش احساس ناخوشایندی کند. حالا، داروسازان سنتی هند این روش را با خرد کردن یونجه، خیساندن آن در الکل به مدت دو ماه و سپس مخلوط کردن آن با آب در موقعیت خماری به معتاد معرفی کردهاند. این محلول الکلی حاوی مواد صابونی است که موجب ناراحتی شخص میشود و او را از مصرف ماده مورد اعتیادش منزجر میکند. این روش قبلاً برای درمان اعتیاد به الکل مورد استفاده قرار میگرفته است، اما اکنون برای معالجه افراد وابسته به تریاک، سیگار و حتی هروئین نیز به کار میرود و نتایج بسیار موفقیتآمیزی داشته است.
همچنین برای جست و جو در خصوص مراکز ترک اعتیاد در شیراز می توانید به این لینک رجوع کنید: مراکز ترک اعتیاد در شیراز
خواص عرق گیاه یونجه و نحوه مصرف آن
- معالج رعشه و ناراحتیهای عصبی: یونجه به عنوان یک طبیعت معتدل، میتواند در کاهش رعشه و ناراحتیهای عصبی مؤثر باشد.
- چاقکننده: استفاده از یونجه میتواند به عنوان یک چاقکننده طبیعی عمل کند.
- نیروبخش: این گیاه معتدل قدرت بدن را افزایش میدهد و انرژی میبخشد.
- کاهش قند خون: یونجه ممکن است به عنوان یک ترکیب طبیعی کمک کننده به کنترل قند خون عمل کند.
- ضد شبکوری: مصرف یونجه میتواند به کاهش خطر ابتلا به شبکوری کمک کند.
- درمان نرمی استخوان: این گیاه ممکن است به درمان نرمی استخوانها کمک کند.
- تصفیه خون: خواص تصفیهکننده خونی این گیاه باعث شده است که برخی افراد آن را جهت تقویت سیستم خونی استفاده کنند.
- نرمکننده سینه: یونجه ممکن است به تسکین سینه کمک کند و از اعتیاد به داروهای ضد سرفه کمک کند.
- قابض: این گیاه ممکن است به عنوان یک ماده قابض برای برخی مشکلات گوارشی مفید باشد.
- ازدیاد شیر مادران: یونجه به عنوان یکی از گیاهانی که به افزایش شیر مادر کمک میکند شناخته میشود.
- قاعدهآور: مصرف یونجه ممکن است به تنظیم دورههای قاعده مؤثر باشد.
- مؤثر در ترک اعتیاد: یونجه به عنوان یکی از راههای تسهیل ترک اعتیاد به مواد مخدر معرفی شده است.
- دارای ویتامین آ و ب: این گیاه منابعی از ویتامینهای مفید آ و ب نیز است.
روش مصرف این گیاه به این صورت است که سه فنجان در طول روز میل شود؛ اما قبل از مصرف همیشه بهتر است با پزشک یا متخصص گیاهان دارویی مشورت کنید، به خصوص اگر داروی دیگری مصرف میکنید یا شرایط پزشکی خاصی دارید.
نکات احتیاطی
- مصرف یونجه ممکن است در برخی افراد باعث نفخ، اسهال و یا واکنشهای آلرژیک شود.
- زنان باردار و شیرده باید قبل از مصرف یونجه با پزشک خود مشورت کنند.
- افراد مبتلا به بیماریهای خودایمنی یا اختلالات خونی باید با احتیاط از یونجه استفاده کنند.
جمع بندی
یونجه گیاهی ارزشمند با خواص درمانی فراوان در طب سنتی است. این گیاه میتواند به ارتقای سلامت عمومی بدن و پیشگیری از بیماریهای مختلف کمک کند. با این حال، قبل از مصرف یونجه، به خصوص به صورت مکمل، مشورت با پزشک یا متخصص طب سنتی توصیه میشود.
همچنین شما در سایت پی جو می توانید در خصوص گیاه دارویی زردک و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه این مقاله را "کاربردهای درمانی گیاه زردک در طب سنتی" نیز مطالعه نمایید.